Innholdsmarkedsføring fra CCT

I «Katitzi» samles flere kjente skuespillere i Fyllingsdalen, og i hovedrollen som far og Katitzi er Helge Jordal og Lykke Kristine Moen.

Katitzi har premiere 10. oktober og handler om et barn som gleder seg til å få begynne på skolen. Familien hennes er omreisende, men har endelig slått seg til ro i en leilighet. Blant naboene prates det om at de er «sigøynere» og at de stjeler og lyver.

– Stykket handler mye om det å høre til og det å ikke høre til, og kunne vært skrevet om hvilken som helst gruppe som ikke får være med i samfunnet på lik linje med alle andre, forklarer regissør Karl Erik Solgård og utdyper.

– Dette er en varm, flott og viktig forestilling som jeg tror kan bety noe for mange.

Inspirert av svensk teater

Katitzi blir Nye Fyllingsdalen Teater sin storsatsning i oktober, og passer for barn fra 9 år og oppover. Solgård bestemte seg for å gripe fatt i stykket etter å ha sett det ved Folketeateret i Göteborg.

– Her satt foreldre, besteforeldre og barn helt ned i åtteårsalderen sammen. Det rørte ved meg at så mange, på tvers av alder, var samlet for å se forestillingen. Det fikk meg til å tenke at «dette stykket vil jeg sette opp selv», sier Solgård.

Forestillingen er basert på forfatteren Katarina Taikons 13 barnebøker under samme navn, som ble gitt ut i perioden 1969 til 1982. De fikk en stor betydning for en hel generasjon. Lest og elsket av mange.

Årets forestilling

Av det svenske teatertidsskriftet Nummer ble Katitzi kåret til årets beste familieforestilling i Sverige, der det blant annet ble omtalt som «et stykke som betyr noe». Det er også forhåpningene Solgård har på vegne av sitt publikum i høst.

– Jeg er fornøyd om barn etter å ha sett forestillingen spør de voksne om hvorfor Katitzi ikke får gå på skole. Jeg vil at folk i alle fall skal tenke over hvorfor noen behandles ulikt, sier regissøren.

Aktualiserer romfolk-debatten

Tidligere i år var deltakerne i stykket med på en halvdagskonferanse om romfolk på Bryggen Museum. I høst ønsker Nye Fyllingsdalen Teater å ta initiativ til ett eller flere arrangementer rundt denne tematikken.

– Ønsket vårt er å få i gang et samarbeid med andre som kan resultere i en utstilling, debatt eller konsert. Katitzi er derimot ikke er et innlegg eller kommentar til i debatten om romfolk, sier Solgård, som selv har fulgt romdebatten i media.

– Men jeg tror folk flest ikke ønsker å reise fra land til land og tigge på gaten. De vil gå på skolen og leve et verdig liv. I et rikt land som Norge må man kunne vise medmenneskelighet, sier han.

Les mer på www.fyllingsdalenteater.com og følg Nye Fyllingsdalen Teater på Facebook