Innholdsmarkedsføring fra CCT

Onsdag 23. oktober mellom klokken 1700 og 2000 åpnes det for at foreldre kan følge sønner og døtre til Yrkeslabyrinten for å lære mer om yrkesfag.

– Yrkesvalg er viktig og vanskelig, og vi ønsker at flere foreldre kommer til messen Yrkeslabyrinten i Vestlandshallen for å bli informert om mulighetene som finnes for deres barn, sier Jonny Olsen.

Han er styreleder i Yrkeslabyrinten, som er den største yrkes- og utdanningsmessen i Hordaland. Her kan man få informasjon om alt fra frisøryrket til jobb i Forsvaret. 22. til 24. oktober kommer mer enn 4000 ungdom til Vestlandshallen for å få lære mer om yrkesfagene.

Se alle valgmulighetene på www.yrkeslabyrinten.no

Hotell- og restaurantfag er en av mange yrkesveier man får lære mer om i Vestlandshallen.

Hotell- og restaurantfag er en av mange yrkesveier man får lære mer om i Vestlandshallen.

Lar foreldre bli gode rådgivere

På dagtid alle tre dagene kommer klasser fra en rekke skoler i Hordaland til messen, mens det onsdag 23. oktober mellom klokken 1700 og 2000 åpnes det for at foreldre kan følge sønner og døtre til Yrkeslabyrinten for å lære mer om yrkesfag.

– Vi ønsker at ungdommen skal være best mulig informert når de tar et av de viktigste valgene i livet. En viktig del av vårt arbeid er å gi kunnskap til foreldrene, slik at de kan være gode rådgivere for sine barn, fastslår Olsen, og forteller at han føler at ungdom ikke nødvendigvis får all informasjon de trenger fra lærere og skolerådgivere.

– Skolen har veldig ofte fokus på allmennfag, mens alle mulighetene som finnes med fagbrev ikke kommer tydelig frem. Resultatet kan være at ungdommen gjør et feilvalg og bruker tre år på utdanning uten å komme videre. Yrkeslabyrinten ble opprettet for å gi oppdatert informasjon om yrkesfagveien, og legge til rette for at ungdom og deres foreldre har kunnskapen de behøver for å ta det riktige valget, poengterer Olsen.

Last ned PDF med mer informasjon om Yrkeslabyrinten og tips til hvordan å foreta det riktige karrierevalget

Statoil og resten av oljeindustrien trenger mye kompetent arbeidskraft de neste årene.

Statoil og resten av oljeindustrien trenger mye kompetent arbeidskraft de neste årene.

Innholdsrik labyrint

– Dette er ikke en messe hvor det kun deles ut brosjyrer. Her er det stands for alle utdanningsvalg, og foreldre og ungdom får snakke med opplæringskontor, aktører i bransjen og lærlinger som er har tatt valget. I tillegg er vi opptatt av å faktisk vise frem litt av arbeidet i fagene, forklarer labyrintsjefen.

Det innebærer for eksempel at man får måle blodtrykk for å lære om helsefag, klatre i mast for å se hvordan det er å være telekommunikasjonsmontør, legge på mascara som en ekte make-up artist og kjøre gravemaskin for å prøve ut anleggsarbeid.

– Slik får de besøkende ta og føle litt på yrkene, i stedet for å bare lese og høre om dem. Tilbakemeldinger vi får fra de som har vært på messen er at dette er interessant, lærerikt og informativt, og jeg opplever de som kommer hit som veldig positive og søkende, sier Olsen.

For mange ungdom kan Yrkeslabyrinten være et solid steg videre i valg av karriere.

For mange ungdom kan Yrkeslabyrinten være et solid steg videre i valg av karriere.

Nesten garantert jobb

Han forteller at fagbrev er et meget fornuftig yrkesvalg.

– Med fagbrev har man en rekke muligheter, man får lønn under opplæringen og man er nesten garantert en god, relevant jobb etter endt utdanning. Det er et enormt behov for fagfolk innen alt fra fiskerifag til oljeindustri. For eksempel vil Norges befolkning øke med én million de neste 15 årene, og da kommer vi til å trenge mye arbeidskraft innen helse- og sosialfag og byggebransjen. Veier og tunneler skal utbygges, og her kan man få en jobb hvor man tjener 700 000 kroner i året. Det finnes en rekke interessante, gode jobber her i Norge. Det handler bare om å lære om dem, sier Olsen.

Lær mer om fagbrev

Hindrer anger

Lærdom får man på Yrkeslabyrinten i Vestlandshallen 22. til 24. oktober, og styreleder Olsen ønsker både ungdom og foreldre hjertelig velkommen.

– Her får man møte alle yrkesretninger, og all informasjon som trengs for å gjøre det riktige valget for seg. Før man foretar et valg som kommer til å påvirke de neste 50 årene av livet, bør man sørge for å ha så mye relevant informasjon som mulig. Ingen vil se tilbake på livet sitt og angre på at man ikke fikk med seg foreldrene og brukte et par timer på Yrkeslabyrinten. Slik sett er derfor dette svært fornuftig tidsbruk, fastslår Olsen.

Les mer på www.yrkeslabyrinten.no